2 Yaş Çocuğu Nasıl Konuşur
2 Yaş Çocuğu Nasıl Konuşur
Her çocuktaki gelişim farklı olsa da genel olarak iki yaş çocuğu konuşmaya ve derdini anlatmaya başlar. Bir kelime ile başlayan cümleler ilerleyen zamanlarda birkaç kelimeye çıkar. Bazen de çocuklar beden dilini kullanarak içinde bulunduğu durumu ya da isteklerini belirtir. Unutmamak gerekir ki beden dili de konuşma gibi çocuktan bilgi almamıza olanak sağlayan iletişim şeklidir.
2 Yaşındaki Çocuğun Dil Gelişimi
Bu dönemde çocuklar fikirlerini dil yoluyla aktarmaya başlar. İki üç kelimelik cümleler kurarken dört beş cümlelik cümlelere geçiş yapabilir. 2 yaşındaki çocuklar günde ortalama 40-50 kelime konuşabilirler. Genelde konuşmalarını anne çocuk ilişkisine bağlı olarak anneleri anlasa da yabancı insanlarda ne söylemek istediklerini kavrarlar. Bazı kelimeleri söyleyemeseler bile bazılarını çok açık konuşabilirler. Her çocuğun dil gelişimi aynı olmayabilir. Burada yaşıtlarıyla kıyaslamak yerine gelişimine destek vermek gerekir.
Konuşma Gelişimi
Bu yaştaki çocukların dil gelişiminde öncelik anne ve babaya düşmektedir. Günlük hayatta çocukla olan iletişim, oyunlarda çocukla kurulan temas çocuğun hem gelişimi hem de kelime öğrenmesi açısından çok önemlidir. Bu dönemde çocuğu konuşmaya teşvik etmek gerekir. Beraber şarkı söylemek, tekerleme okumak, müzik dinlemek, masal okumak en önemli araçlardan biridir. Bu egzersizler ne kadar sıklaşırsa çocuğun dil gelişimi o kadar hızlanacaktır. Çocuğunuzun size anlatacağı hikaye ya da söyleyeceği şarkıları küçümsemeyin. Çünkü bu esnada kendi ses tonlarını işitecek ve yeni kelimeler bulma arayışına girecektir. Bu süreçte çocuğunuzun konuşmasını sağlayıp bu duruma olumlu katkıda bulunabilirsiniz.
Konuşmada Gelişim Basamakları
Çocuğunuz bu süreçte emir kipleriyle yaşamayı öğrenir. 2-3 kelimelik komutları algıla ve uygulamaya başlar.
Evde ya da yaşadığı çevredeki sıklıkla kullandığı eşyaları tanır ve isimlerini söylemeye başlar.
Resimlere ilgi duyar. Resimlerdeki kişi ya da canlı cansız varlıkların isimlerini söyler ve seslerini çıkarmaya başlar.
Kurulan çoğu cümleyi anlar bazen karşılık vermeye çalışır.
Eşyaların fiziksel durumlarını kavrar. İçinde, dışında ya da yanında gibi kavramları öğrenir.
Kendi duygu ve düşüncelerini anlatacak kısa cümleler kurmaya başlar.
Adını, soyadını, yaşını ve kendisiyle ilgili özellikleri söylemeyi öğrenir.
Yabancılarla konuştuğunu anlayabilir. Bazen kendisini güvende hissetmeyip konuşmazken bazen kendisi hakkında detaylı bilgiler verebilir.
Bu süreç ve sonuç her çocukta farklılık gösterse de ulaşılması hedeflenen sonuç aynıdır. Çocuğun kendini daha kolay ifade edebilmesi önce çocuğa sonra etrafındaki iletişim kuracağı bireylere bağlıdır. Bu süreçte anne ve babalar sabırlı olmalı ve çocuklarını asla başka çocukla kıyaslamamalıdır. Böylesi her iki taraf içinde en iyi olanıdır. Size yardımcı olacak benzer bir konu olan Anne Çocuk Sevgisi makalemizi buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: 2 yaş çocuğu, 2 yaş konuşma
Haziran 09, 2021
Listeye dön