Bebek Nasıl Sütten Kesilir
Bebek Nasıl Sütten Kesilir
Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren en büyük koruyucuları anne ve babalarıdır. Özellikle anneler bebekler için en güvenli sığınaktır. Anne kokusu bebeğin vazgeçilmezi olmaya başlar. Özellikle anne sütü alan bebekler, anne ile ayrılmaz bir ikili olurlar. Dünyaya gözlerini yeni açan savunmasız varlıklar emerek kendilerini güvende hissederler. Kendilerini güvende hissettikçe de daha çok emmek isterler. Bu nedenle de anne ve bebek arasında bitirilmesi zor bir süreç başlar.
Bazı bebekler kısa süreli emerken bazı bebekler oldukça uzun süre anne sütü alırlar. Eğer annenin sütü de buna elverişli ise ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan sonra doktor tavsiyesi ile ek gıdaya geçilebilir. Bu süreçte de anne sütü verilmeye devam edilmelidir. 2 yaşına kadar anne sütü tavsiye edilir. 2 yaşından sonra da anne sütü artık kesilebilir. Bu yaş itibariyle artık bebekler sütten kesilmelidir. Süreç ne kadar uzarsa bağın koparılması da o kadar zorlaşır.
Bebekler Sütten Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bebekler sütten kesilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus anne bebek arasındaki bağın zedelenmemesidir. Bu nedenle bebeğin psikolojisini olumsuz etkileyecek her türlü davranıştan uzak durulmalıdır. Eğer bebek anneyi dinleyip algılayabilecek yaşta ise konuşarak ikna etme yoluna gidilmelidir. Artık büyüdüğünü ve meme ile vedalaşma zamanı geldiği anlatılmalıdır. Anne, kulaktan dolma yanlış bilgiler ile sütten kesmeye çalışmamalıdır. Memeye salça gibi şeyler sürme, saç dolama, kan gibi görünmesi ve yara olduğu izlenimi vermek için ruj sürme gibi eylemlerde bulunulmamalıdır.
Bebeği Sütten Kesmeden Önce Hazırlık
Bebeği sütten kesmek için kesinlikle yanlış yöntemler kullanılmamalıdır. Buna hem anne hem de bebek önceden hazırlanmalıdır. Anne bebeğini sütten kesmek istiyor mu? Bebek bu süreçte ne kadar zorlanır? Bebeğe zarar vermeden sütten nasıl kesilir? gibi birtakım soruların cevapları verilmelidir. Bebeği sütten kesmeden önce gece emzirmeleri bırakılmalıdır. Daha sonra da gün içerisindeki emzirme sayıları yavaş yavaş azaltılmalıdır. İlk günler 3 öğün anne sütü verilirken, birkaç gün sonra bu sayı 2 ye, daha sonra da tek emzirmeye düşerek yavaş yavaş bıraktırılmalıdır.
Bebek Sütten Kesilirken Çevrenin Önemi
Bu süreçte mutlaka aile yakınlarından ya da arkadaş çevresinden destek alınmalıdır. Hem anne hem de bebek için bu süreç daha az yıpratıcı olacaktır. Bebek meme krizine girdiği zaman ya da emmek istediği zaman yardımcı olacak kişi dışarı çıkarabilir, bebeğin dikkatini başka yöne çekebilir, onunla oyunlar oynayabilir. Bu nedenle bu süreçte destek çok önemlidir. Size yardımcı olacak benzer bir konu olan 3 Yaş Çocuğu Nasıl Davranır makalemizi buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: sütten nasıl kesilir, sütten kesme
Haziran 14, 2021
Listeye dön