3 Yaş Çocuğu Nasıl Davranır
3 Yaş Çocuğu Nasıl Davranır
3 yaş çocuklarda inatçılığın merkezde yer aldığı bir dönemdir. Hayır cevabı aldıklarında büyük öfkeler gösteren aynı zamanda oyuncaklarla bütün oluşturduğu bu dönemde aileye büyük iş düşmektedir. Anne ve babalar ufak yardımlarla çocuklarının becerilerine büyük destek verebilirler. Sadece biraz sabır ve istekli olmaları gerekmektedir.
3 Yaş Döneminde Genel Davranışlar
Bu yaş grubundaki çocuklar anne çocuk ilişkisi ne olursa olsun bir nebze anneye olan bağımlılıklarını azaltırlar. Kendi ihtiyaçlarını kendilerinin giderdiği bir döneme girerler. Soyunma, giyinme, yemek yeme gibi bireysel ihtiyaçlarını kendileri yapmaya başlar. Etrafındaki insanlarla anlaşabileceği dili bu yaşta kuran çocuklar artık kreş eğitimine açıktır. Kendilerini başkalarına anlatıp başkalarının dediğini anlayabilecek seviyededirler. Bu dönemde çocuklarda sosyalleşme başlayacağı için anneye olan ihtiyaç azalacaktır. Fakat bununla birlikte annede çocuğa yetememe duygusu baş gösterecektir. Annelerin böyle hissetmesi normal fakat gereksizdir. Bu dönemde bazı çocuklar etrafı keşfetmeyi isteyecek ve bu süreçte bazı eşyaları kırıp bazılarına zarar verebilecektir. Bu duruma hem aile hem de çocuğun hazır olması gerekir. Çocuğa kızmak yerine bunun sonucunu ve onlara ne gibi bir zarar getireceğini anlatmaları en doğru yoldur.
3 Yaş Dönemi Gelişim Süreci
Bu dönemde çocuklarda hem motor hem dil hem de duygusal değişimler oluşur. Belli bir kiloya ve boya gelen çocuklar artık rahatça parmak ucunda durup dört tekerlekli bisiklet sürebilirler. Çok fazla zıplayıp oynamayı tercih eden çocuklar artık tek başına merdiven inip çıkabilirler. Kendilerine arkadaş seçip oyun oynamayı isteyebilirler. Rahatça adını, yaşını ve cinsiyetini söyleyen çocuklar organlarını ve yerlerini de gösterebilirler. Daha önceden gösterdiğiniz rakam, harf ya da şekilleri öğrenip size söyleyebilirler. Se tonlarını anlattıkları olaylara göre inceltip kalınlaştırabilir, taklit yapabilirler.
Ezber yeteneklerinin geliştiği bu süreçte şarkı, tekerleme, ninni ezberleyip sizlere söyleyebilirler. Neden sonuç ilişkisi kurup sizlere gelişen olaylar hakkında olumlu ya da olumsuz soru sorabilirler. Her ne kadar sorumluluk alacak kadar ilerlemeseler de yemeklerden sonra elini ağzını silip masayı toparlama eğiliminde olabilirler. Her konuda bağımsız olduklarını düşündükleri bu dönemde çocuklarla çatışmaya girmeden, onları yıpratmadan sabırla bu süreci atlatmak en doğru olanıdır. Size yardımcı olacak benzer bir konu olan 3 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Atlatılır makalemizi buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: 3 yaş çocuğu, çocuk davranışları
Haziran 09, 2021
Listeye dön