Bebeklerin Gazını Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır
Bebeklerin Gazını Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır?
Bebekler, evlilik hayatının en tatlı meyveleridir. Küçücük bir bebek, doğduğu andan itibaren yuvasına renk katar, hareket getirir. Yeni doğan bir bebeğin beslenmesini, uyumasını, temizlenmesini, kısacası her halini, anne baba heyecanla takip eder. Böyle bir zamanda ebeveynler, ancak bebekleri huzurlu olursa rahat edebilirler. Aksi taktirde ne annenin ne babanın gözüne uyku girmez.
Özellikle ilk altı aylık dönemde, ebeveynlerin gecesini gündüzünü kabusa çeviren bir durum vardır ki o da küçük bebeğin gaz problemidir. Gaz sıkıntısı çeken bir bebek rahat uyuyamaz ve sürekli ağlar. Gaz sancısının fitilini ateşlediği problemler zincirini uykusuzluk, iştahsızlık gibi sorunlar takip eder. Bu durum uykusuz ve yorgun ebeveynleri de çaresizliğe iter. Peki, bir bebeğin gazını gidermek için ne yapılmalıdır?
Öncelikle gaz oluşumunun nedeni bilinmelidir.
Bebeklerde gaz, beslenme sırasında hava yutmaktan ya da aldığı gıdayı yeterince hazmedememekten kaynaklanır. Bazı durumlarda da bebeğin üşümesi gaza sebep olabilir. Üşüme problemi sıcak bir ortamla kolayca çözülür. Fakat diğer sebepler için biraz uğraşmak gerekecektir.
İlk altı ayda gaz problemleri nasıl giderilir?
Hepimizin bildiği gibi ilk altı ay bebekler yalnızca anne sütüyle beslenmelidir. Dolayısıyla bu dönemde bebekte gaz problemi varsa, emziren anne bir kaç basit önlemle bu sorunu çözebilir. Bu önlemleri şöyle sıralayabiliriz.
Her emzirmeden sonra bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalıdır. Bazı bebekler emme sonrası gazlarını kendiliğinden kolayca çıkarır. Fakat bebek gazını kendisi çıkaramıyorsa sırtı yavaşça okşanarak ya da ayaklarına bisiklet sürme hareketi yaptırarak gazı çıkartılabilir. Buna rağmen gaz çıkmadıysa, bebek bir süre yüzükoyun yatırılarak midesindeki hava ve sütün ayrışması sağlanır ve sonra tekrar bahsi geçen hareketler yaptırılır.
Emzirme pozisyonu, gaz oluşumunu önleme adına çok önemlidir. Bebek emzirilirken başı midesinden daha yukarıda kalacak şekilde tutulmalıdır. Aksi taktirde bebekte gaz sorunu oluşacaktır.
Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin gaz sorunu, annenin beslenmesiyle yakından ilgilidir. Anne nasıl gıdalarla besleniyorsa, bebek de o gıdaları almaktadır. Dolayısıyla annenin yediği kuru fasulye, mercimek, lahana, karnabahar gibi gaz yapan gıdalar elbette bebekte de gaz sorununa neden olacaktır. Peki, anneler bebeğe gaz yapacak diye bu gıdaları hiç tüketmeyecek midir? Elbette anneler bu çok sağlıklı, besleyici gıdaları tüketmelidirler. Ancak bu tür gıdaları tüketirken gazını alacak işlemler yapılabilir. Örneğin kimyon iyi bir gaz gidericidir. Bu tür gıdalar bol kimyonla tüketilirse mutlaka faydası görülecektir.
Bebeklerde ek gıda almaya başlandıktan sonra gaz gidermek daha kolaydır.
Altıncı aydan itibaren ek gıda almaya başlayan çocukların gaz problemini gidermek çok daha kolaydır. Çünkü bu dönemde bebeğe kimyon, rezene veya papatya çayı gibi gıdaları doğrudan verebilirsiniz. Ya da gaz yapıcı besinlere bir süre ara verirsiniz. Ne yaparsanız yapın gaz problemlerini bir türlü çözemiyorsanız o zaman mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Size yardımcı olacak benzer bir konu olan Çocuklarda İştahsızlık makalemizi buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: bebeklerde gaz, gaz sancısı, yenidoğan gaz, bebeklerde gaz çıkartmak
Haziran 26, 2019
Listeye dön