Üstün Zekalı Çocukların Eğitimi Nasıl Olmalı
Üstün Zekalı Çocukların Eğitimi
Üstün zekalı olan çocukların en önemli özelliklerinden bir tanesi de meraktır. Bazı durumlarda aane çocukların sorduğu soruları yanıtlama konusunda bir zorluğa düşebilirler. Bu şekildeki durumlarda çocuğa karşı tepkisiz kalmamak ve farklı çözüm yollarını aramak çok daha uygun olacaktır. Yetişkinlerin, çocuğun vermiş olduğu tepkilere karşı duyarsız kalmamasının pek çok yararı bulunmaktadır. Daha bebeklik dönemi içerisinde çocuğun seslendirmelerine yetişkinlerin sözel bir takım tepkilerde bulunması, daha sonrasında çocuğun ilgisini yoğunlaştırmış olduğu konularla alakalı açıklamalar getirerek ek bilgileri sunması, en ufak olan başarısını bile ödüllendirmesi, yasakların sebeplerini açıklayarak alternatif yollar bulma konusunda yardımcı olabilmesi, hem çocuğa hemde kendisine olan güveni arttırıp öğrenme atılımlarını desteklemiş olacaktır.
Çocuklar üzerindeki bütün gelişim yüzlerinin aynı hız ile gelişmemekte olduğu gerçeğini unutmamak lazım. Pek çok defa zihinsel gelişim, duygusal ve sosyal gelişimden çok daha öncedir. Çocuklar her alanda da bir üstünlük gerçekleştirmeyebilirler. Çocukların tam olarak hangi alanlar içerisinde çaba gösterme girişiminde bulunduklarını, yeteneklerinin tam olarak hangi alan içerisinde veyahut alanlar içerisinde yoğunlaşmakta olduğunu saptamanın en basit yolu ise davranışlarını gözleyip çeşitli ipuçlarını yakalamaktır.
Üstün Zekalı Çocukların Sosyal Etkileşimi
Yaşıtları ile sosyal bir etkileşime girmesinin konusunda, ailenin de çocuğuna yardımcı olmasının çok büyük faydaları bulunmaktadır. Üstün bir zeka veyahut yeteneğe sahip olan çocukların, zihinsel açıdan da aynı düzeyde bulunan yaşıtlarıyla iletişime geçme ve de sosyal etkileşim içerisinde olma gereksinimleri bulunmaktadır. Eğer ki bu türdeki çocukları bahsi geçen gereksinimlerini tek bir arkadaş grubu içerisinde karşılayamamaktaysa, mutlaka değişik 2 arkadaş grubuna daha sahip olmaları düşünülmelidir. Bu gruplar arasından bir tanesi zihinsel bir düzeyde ortak noktaları bulunan, birbirlerini bu yön içerisinde teşvik edebilen ve de birbirleri ile özdeşleşebilmekte olan çocuklardan oluşacak olabilir. Bu şekilde çocuk, üstün durumdaki zekasından dolayı sıkılarak kendini grubun dışında bırakmayı isteyen çevresinde yer alan bireylerden de arındırılmış olacaktır. Çocuğun kendine çok fazla yarar sağlamayacak olan programları pasif olarak izlemesini engelleyebilmek için ailenin bu konuda önlem almasında da bir fayda bulunmaktadır. Üstün zekaya sahip olan çocuklarda normal durumdaki çocuklar gibi türlü gelişim evrelerine tamamen deneyimsiz bir şekilde başlayıp bazı zamanlarda kendilerini çok daha güvensiz bir şekilde hissedebilir ve de uyum problemleri gösterebilirler. Bu sebeple de kendilerine rehberlik edebilecek ve güven verebilecek yetişkin insanlara gereksinim duymaktadırlar.
Üstün zekaya sahip olan bir çocuğun topluma faydalı bir üretkenlik içerisinde olması, yalnızca kendisine ait olan gizli gücünün değil de; gereksinimlerine daha duyarlı durumdaki bir aile ortamının ürünüdür. Size yardımcı olacak benzer bir konu olan Mutlu Çocuklar Mı, Başarılı Çocuklar Mı makalemizi buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: çocuk eğitimi, üstün zeka, üstün zeka eğitimi
Mart 20, 2020
Listeye dön